Herman

Stegjärn: säkra kliv och höga höjder

Vad är stegjärn och hur och när används de? Det och mycket mer tar vi reda på i denna lilla artikel om stegjärn.

Vad är stegjärn?

Stegjärn är essentiella verktyg för klättrare, särskilt inom alpinklättring och trädklättring. Dessa användbara redskap finns i olika varianter, skräddarsydda för olika ändamål. Låt oss ta en närmare titt på arborist-stegjärn och hur de används i trädklättring, samtidigt som vi belyser några viktiga överväganden.

Typer av Stegjärn: Från Alpina äventyr till Trädklättringsexperter

Alpina-stegjärn: Dessa är konstruerade för extrema och isiga miljöer inom alpinklättring. Lätta att gå i och används ofta i kombination med andra verktyg som isyxor. Detta gör de alpina stegjärnen till pålitliga följeslagare vid vandring och bergsklättring

Arborist-stegjärn: Designade för vertikal klättring på träd och stolpar, är arborist-stegjärnen diskreta och fokuserade på att ge stabilitet snarare än fäste på marken. Deras smidiga design gör dem idealiska för arbete i trädkronorna. Eftersom att denna artikel riktar sig mot arborister kommer vi härmed att fokusera på stegjärn ämnade trädklättring.


Användning av Arborist-stegjärn: Mångsidighet och Trädvård

Praktiskt taget alla stegjärn för arborister är mångsidiga och kan anpassas till de flesta kängor eller skor. Bandbindningar möjliggör flexibilitet och säkerställer att de sitter stadigt på dina fötter. De går att fästa på i princip vilka skor eller kängor som helst. När du väljer stegjärn finns det ofta möjlighet att välja varianter med korta eller långa spikar. 

Stegjärn med korta spikar används ofta vid trädklättring.

Stegjärn med långa spikar används för telefonstolpar och liknande föremål som inte ta skada av spikarna. 

När du klättrar med stegjärn finns det en viktig sak att ta hänsyn till. Att vara en ansvarsfull arborist innebär att ta hänsyn till träden du arbetar med. När du använder stegjärn på levande träd skadar du dess hälsa och det är viktigt att undvika detta. Stegjärn används på döda träd eller material som inte tar skada av själva penetrering.