Herman

Allt du behöver veta om Kronstabilisering

Kronstabiliseringssystem kan hålla kvar skadade grenar och förhindra egendoms- och personskador. Installationen av systemen sker utan att skada trädet, så att dess naturliga habitus bevaras. Trådar med brottindikator fungerar som ett tidigt varningssystem och kontrollalternativ vid bedömning av tillståndet. De går sönder vid ca 80% av den maximala brottkraften.

Vanliga Frågor

Dynamiskt vs statiskt kronskydd

 • Dynamiskt kronskydd (rörelsebegränsning) förhindrar vibrationsrelaterade överbelastningar i kronan. Våra elastiska band och ihåliga rep med 4 eller 7 tons brottstyrka tillåter trädet att röra sig och stimulerar kompensationstillväxt. De elastiska repen och banden fungerar som en förebyggande åtgärd mot brott vid märkbart försvagade eller kraftigt belastade träd.
 • Det statiska kronskyddet, även känt som lastbärande skydd eller fallskydd, stabiliserar i händelse av en sprucken spole. Våra spännband och hålrep med Dyneema upp till 20 tons brottstyrka fixerar permanent och förhindrar att redan skadade träddelar slits sönder ytterligare.

Vad är Hollow Braid Ropes

 • Hollow Braid kan i princip installeras som ett enkomponentsystem med friktionsskydd eller som ett flerkomponentsystem, till exempel med ögleband. Vi täcker intervallet 2 - 10 t brottstyrka med klassiska linor av polyester (grön materialidentifieringstråd) och en mer töjbar polyamidvariant (blå materialidentifieringstråd). Båda har vita brottindikatortrådar för tidig varning.


Vad är "break indicator threads?

 • Som ett tidigt varningssystem är brottindikatortrådar integrerade i GEFA-bandstroppar och ihåliga linor (utom Dyneema). De går sönder vid ca 80% av den maximala brottkraften. I den kontrasterande vita färgen ger de en tydligt synlig signal under den årliga konditionsbedömningen av inbyggda kronsäkerhetssystem. För övrigt påverkar inte trasiga brottindikatortrådar brottstyrkan. Även om det fortfarande inte finns några avbrutna trådar rekommenderar vi, baserat på det aktuella kunskapsläget, att byta ut GEFA-kronskyddet efter åtta år.

Vad är Tree Strap Bands?

 • Säkerhet är högsta prioritet: GEFA Strap Bands är en säker och trädvänlig helhetslösning för säkring av trädtoppar i lastområdena 2t, 4t, 7t och 10t. Dessa kronsäkringssystem är mycket UV- och väderbeständiga och utgör en effektiv, säker och trädvänlig lösning. De lättanvända banden säljs per meter och är även ekonomiskt intressanta för dem som byter eller börjar arbeta. Deras livslängd har bevisats vetenskapligt. Alla GEFA-band är försedda med en tråd som indikerar brott.
 • Bältesbanden stängs med galvaniserade spännen av hög kvalitet. Vi levererar våra bälten med standardspännen för 2-4 t. Vi har även specialspännen som i kombination täcker ännu högre belastningsområden.


Andra Produkter

Splice bodkin

 • En skarv är en brytsäker, permanent, icke-lösbar sammanfogning av rep genom en viss typ av sammanflätning. Vid skarvning av flätade rep trycks repändan i princip tillbaka genom repets hålrum över en viss längd. Den resulterande anslutningen får sin styrka från det faktum att håligheten drar ihop sig under belastning och håller kabeländen inuti.
 • Våra skarvverktyg är tillverkade av solid aluminium och har en gänga för att skruva in de ihåliga kabeländarna. Finns i tre storlekar.

Special buckle

 • Specialspännena i galvaniserat stål gör installationen av kronsäkringen ännu mer flexibel, effektiv och stabil. Förutom de standardspännen för 2-4 t som finns i setet, får du trebarriga spännen för 7, 8 och 10 t. Perfekt rundade för smidig användning. Detta skapar permanenta anslutningar.

Lashing straps

 • Som regel försöker man använda gafflar när man säkrar i kronområdet. Om detta inte är möjligt kan surrningsband dras in mellan slangen och bandet och fästas på grenen eller stammen. Detta förhindrar att bandet glider. Med det integrerade expansionselementet förhindrar våra spännband till stor del inväxning.

Års-ID

 • Med årsidentifieringen blir den visuella kontrollen av trädtoppssäkerhetsanordningen ännu enklare: Med hjälp av de på marknaden etablerade blå/grå årsfärgerna kan installationens ålder bestämmas på ett ögonblick. Slangen, som är ca 10 cm lång, kan användas universellt för bältesremmar och hålrep. Slangen levereras med en rullängd på 5 m.

GEFA speciell självhäftande tejp

 • Gör arbetet enklare: Vår speciella vävtejp för tejpning av hålrepets ändar, svart, väderbeständig, förstärkt, på 50 m rulle.

Handla hela vårt kronstabiliserings sortiment här