Herman

Välj rätt motorsågsbyxa | Allt du behöver veta

Att vara arborist är ett farligt yrke som innebär många risker, framförallt när det kommer till att hantera motorsågar, maskineri och vassa klingor. Det är viktigt att du väljer rätt skyddsutrustning, något som kan vara lättare sagt än gjort. I denna artikel går vi igenom vad som är bra att tänka på när man införskaffar nya motorsågsbyxor och sågskyddsutrustning.

En motorsågskedja kan röra sig i upp till 90km/h, inte undra på att den kan ha förödande effekt på dig om olyckan är framme! Att ha rätt sågskyddsbyxor är A och O då de är tillverkade av starka material som stoppar kedjan omedelbart vid kontakt och minskar risken för allvarliga skador. Som arborist är det även viktigt att kunna röra sig smidigt och effektivt, som tur är finns det motorsågsbyxor speciellt utformade för trädklättring och mer fysiskt krävande arbete. 

Viktigt att tänka på

Certifiering

Det finns massvis med certifieringar och regelverk att förhålla sig till för att maximera din säkerheten. Ett bra första steg när det kommer till att göra rätt val är att kontrollera att motorsågsbyxorna är certifierade och fyller de krav enligt gällande säkerhetsstandarder för motorsågsarbete. Ett tips är att underhålla dina motorsågsbyxor på rätt sätt för att förlänga livslängden på dom. Tvätta dem regelbundet, undvik onödigt slitage och var nogran med att byta ut dem om de visar tecken på hårt slitage.

Byxor som är kompatibla enligt EN 381-5 standarden ger skydd åt handhållna motorsågar. Denna standard delas in i 4 olika klasser som representerar vilken hastighet testerna har gjorts med.

  • Klass 0: 16 m/s
  • Klass 1: 20 m/s
  • Klass 2: 24 m/s
  • Klass 3: 28 m/s

Obs! Ta hänsyn till att byxorna inte nödvändigtvis är kompatibla med alla klasser endast för att den har EN 381-5 certifieringen, man bör alltid dubbelkolla att byxorna  även uppfyller rätt klass.


Passform & material

Vilken sorts material man föredrar och hur man vill att byxorna ska sitta är en smaksak. Det finns många material att välja mellan så som kevlar eller dyneema. Det måste helt enkelt anpassas efter ens egna preferenser och behov. Behöver du byxor som är slittåliga, vattentätta, kompatibla för vintern eller kanske flexibla? 

Bra passform säkerställer att byxorna sitter på plats, är bekväma och inte hindrar rörelsefriheten. De flesta motorsågsbyxorna går att anpassa in i detalj beroende på midjemått, storlek och längd på ben. Du är varmt välkommen in till vår butik där du kan testa dig fram och hitta ett par som passar dig perfekt. 

När det kommer till pris på motorsågsbyxor går det att hitta både budget och premium alternativ. Som tumregel så får man ofta vad man betalar för och man kan räkna med att behöva lägga ut lite mer om man vill ha kvalite av högre kaliber. Vår rekomendation är att investera i ett par rejälva motorsågsbyxor då dessa tenderar att vara säkrare och hålla längre. Med rätt skötsel kommer de att ha längre livstid och du kommer göra dig själv en tjänst mer långsiktigt. 

Om du letar efter högkvalitativa motorsågsbyxor är du varmt välkommen att kolla in vårt sortiment där du med säkerhet kommer hitta ett passande alternativ för dig och dina behov. Utforska vårt utbud av motorsågsbyxor HÄR!