Herman

Karbinhakar för trädklättring

När det kommer till klättring är karbinhakar en nyckelkomponent. Det finns en uppsjö att välja mellan med olika funktioner och syften. Det finns så pass många att det nästan kan vara lite överväldigande, speciellt om man är helt ny på det. Därför har vi gjort denna guide som en liten snabbkurs i vad det finns för olika sorters karbiner och vad deras syfte är.

Användingsområden

Arborister använder främst karbinhakar för att fästa sig i rep, skapa ankarpunkter, koppla ihop olika arbetsredskap och fästa verktyg. Karbihakar som används av arborister ska följa EN 363 standarden för personlig fallskyddsutrustning - KopplingsanordningarVanligtvis är de gjorda i aluminium då det är ett lätt material som passar bra för klättring men det går även att hitta mer robusta varianter i stål. Karbinhakar kommer i olika former/profiler och med olika låsmekanismer. Varje typ av karbinhak har sina egna unika egenskaper och användningsområden. Valet beror på arbetsuppgifterna och preferenserna hos arboristen eller klättraren, samt på de specifika kraven för säkerhet och funktionalitet.

Olika sorters låsmekanismer

Automatiska låsande/snapp-karbiner:
Öppnas enkelt genom tryck och stängs automatiskt så snabbt trycket försvinner. Tillåts inte att användas för att färsta personer då de inte har någon extra säkerhetsfunktion och lätt öppnas ofrivilgt. Förekommer fräsmt för att fästa utrustning i selar eller varför inte som nyckelknippa.
Trippelåsningskarbiner
Det finns olika varianter av trestegslås-karbiner som alla kräver tre urföranden för att öppna karbinhaken. Den vanligaste är den du ser på bilden nedan och för att öppnas måste du först trycka ner låshöljet. Sedan vrida låshöljet och tillsist trycka in den. Ger avancerad säkerhet och används ofta för att säkra personer i olika anordningar.


Snaphook-karbiner
En tvåvägskarbin som snabbt kan öppnas och stängas med en hand. Har ofta stora öppningar för att passa på metalstrukturer och räcken. Förekommer mycket när man jobbar med byggställningar och lanyards/säkerhetslinor.

Skruvkarbin
Dessa låses genom en skruvmekanism. De tar längre tid att stänga och används därför ofta när karbinen inte konstant behöver öppnas och stängas

Snabblänk
Stängs med en skiftnyckel och blir en halvpermanent förankringsring. Används primärt för förankring.


Syftet med de olika formerna på karbinhakarna

D formade karbiner
D formen används för att fördela ut vikten jämnt och håller en säkrare positionering. Då D formen är osymmetrisk kan man fokusera vikten dit karbinhaken är starkast samtidigt som man håller den på bättre på plats. Används ofta i kombination med descenders eller ankarpunkter


Ovala karbiner
Symmetriska karbiner som går att implementera på många olika sätt. Används och kombineras med olika verktyg så som mekaniska prusiks och kopplingar.

HMS/päron karbin
Denna variant är speciellt utforomad för att passa med munter hitch knopen.  Dena breda sidan förser plats för knopen medan den smalare delen ger stabilitet åt säkerhetslinan.

Verktygskarbinhakar 
Speciella karbinhakar med fäste på baksidan för att kunna fästa den på klätterselen eller skärp. Upphängningen för selen sitter på baksidan av karbinhaken och ser till att karbinhaken stannar kvar i sitt läge. På så sätt kan till exempel motorsågen enkelt och säkert hakas i när den inte behövs.


Specialutformadekarbinhakar

Denna variant kan se olika ut men har ofta svivel, ögla, eller remskiva. Detta för att friktionesfritt kunna dra linor och liknande. Används ofta för att bygga repbroar, säkerhetslinor och omdireringar. 

Att välja rätt karbinhak är avgörande för en arborists säkerhet. Oavsett vilken variant du väljer är det viktigt att investera i högkvalitativ utrustning för att säkerställa säker arbetsdag bland grenarna.